Web Sites

Η Google γιορτάζει τα 10 χρόνια του Chrome

Μια δεκαετία μετά την έναρξη της πρώτης επανακυκλοφορίας του Chrome από την Google, αυτή την εβδομάδα η εταιρεία ενημέρωσε το πρόγραμμα περιήγησης στην έκδοση 69, με ένα φρέσκο περιβάλλον χρήστη (UI), με έναν πιο ενισχυνένο διαχειριστή κωδικών και μια γραμμή διευθύνσεων πιο "πληροφοριακή".

Το Chrome ενημερώνεται στο παρασκήνιο, οπότε οι χρήστες μπορούν συνήθως να ξαναρχίσουν το πρόγραμμα περιήγησης για να εγκαταστήσουν την πιο πρόσφατη έκδοση. Για μη αυτόματη ενημέρωση, επιλέξτε "Σχετικά με το Google Chrome" από το μενού "Βοήθεια" κάτω από τις 3 τελείες στην επάνω δεξιά γωνία. η καρτέλα που προκύπτει είτε δείχνει ότι το πρόγραμμα περιήγησης έχει ενημερωθεί είτε εμφανίζει τη διαδικασία λήψης και αναβάθμισης πριν παρουσιάσει ένα κουμπί "Επανεκκίνηση".

10 χρόνια μετά
Το Chrome ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. Δέκα χρόνια αργότερα και με μεγάλο ανταγωνισμό το Chrome είναι το πρόγραμμα περιήγησης που επιλέγουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού για να περιηγηθούν στο Internet.

"Η πιο πρόσφατη ενημέρωση περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο σχεδιασμό που σας επιτρέπει να περιηγείστε στον ιστό γρηγορότερα (και) έναν πλήρως ανανεωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης", έγραψε η Rahul Roy-Chowdhury, υπεύθυνη για τις ομάδες Chrome και Chrome OS, σε μια ανάρτηση σε ένα blog της εταιρείας. "Και το πλαίσιο αναζήτησης του Chrome (το "Omnibox") σας δίνει περισσότερες πληροφορίες απευθείας κατά την πληκτρολόγηση, εξοικονομώντας σας περισσότερο χρόνο."

-Οι πρώτες αλλαγές UI σε δύο χρόνια
Οι αλλαγές UI(περιβάλλον χρήστη) του Chrome, το πρώτο σε δύο χρόνια, εστιάζουν στα στοιχεία του παραθύρου, όπως οι καρτέλες του προγράμματος περιήγησης. Αυτά άλλαξαν από τα προηγούμενα τραπεζοειδή τους για ορθογώνια με ελαφρώς στρογγυλεμένες άνω γωνίες και η ενεργή καρτέλα έχει φωτιστεί για να ξεχωρίσει περισσότερο από ό, τι πριν.

Η γραμμή διευθύνσεων του Chrome 69 - μερικοί ακόμα την αποκαλούμε με το παλαιότερο όνομα της, το "Omnibox" - έχει επίσης στρογγυλοποιηθεί, αντικαθιστώντας το επίπεδο αριστερό της άκρο με καμπύλη. Ακόμα και τα εικονίδια στη νέα σελίδα καρτέλας που αντιπροσωπεύουν ιστότοπους που επισκέπτονται συχνά έχουν τροποποιηθεί: είναι πολύ μικρότερα και περικλείονται μέσα σε μικρούς κύκλους.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι να γίνει ο Chrome πιο απλούστερος, ακόμα πιο μινιμαλιστικό σχέδιο που γενικά να βοηθάει στην ανάδειξη του περιεχομένου μιας σελίδας.

-Κωδικοί, παρακαλώ
Μια άλλη βελτίωση στο Chrome 69 είναι ο βελτιωμένος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης.

"Όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης, το Chrome θα δημιουργήσει ένα για εσάς (έτσι δεν χρησιμοποιείτε πλέον το όνομα του κουταβιού σας για όλους τους κωδικούς σας)", δήλωσε ο Ellie Powers και ο Chris Beckmann, δημοσίευση σε ένα blog της Google. Ο διαχειριστής κωδικών θα συμπληρώσει αυτόματα το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης - ανεξάρτητα από το αν το τελευταίο δημιουργείται από το Chrome ή από τον χρήστη - με ένα μόνο κλικ στη φόρμα σύνδεσης του ιστότοπου.

Η δημιουργία κωδικών πρόσβασης είναι μακρά διαθέσιμη από εφαρμογές διαχείρισης κωδικού τρίτων κατασκευαστών, όπως το LastPass αλλά όχι από τους ίδιους τους browsers. Το Safari της Apple, για παράδειγμα, έχει αυτή τη δυνατότητα, χάρη στην αμεση σύνδεση που έχει με τον διαχειριστή διαπιστευτηρίων του λειτουργικού συστήματος, αλλά το Edge της Microsoft και ο Firefox του Mozilla δεν το κάνουν.

1 πόντος για το Omnibox
Το "Omnibox" θα σας δείξει τώρα απαντήσεις απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε μια νέα καρτέλα", δήλωσε ο Powers και ο Beckmann.

Η νέα λειτουργικότητα προσφέρει απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις - για παράδειγμα, τι σημαίνει heute στα αγγλικά ή στον τρέχοντα καιρό στη Βοστώνη - στη γραμμή διευθύνσεων ή στο Omnibox, εξοικονομώντας το χρόνο που θα χρειαστεί για τη δημιουργία λίστας αποτελεσμάτων αναζήτησης ή εμφάνισης μια απάντηση στη σελίδα του προγράμματος περιήγησης.

Το Omnibox θα ψάξει ακόμα και σε μια ανοιχτή καρτέλα και θα μεταβεί σε αυτήν αν αυτό που αναζητάμε αντιστοιχεί σε μέρος της διεύθυνσης URL. εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να ανοίξει τον ιστότοπο σε μια νέα καρτέλα. (Αν και εμείς δεν είμασταν σε θέση να επαληθεύσουμε αυτή τη λειτουργία σε Mac ή Windows 10).

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα!
Επίσης, η Google διόρθωσε 40 ευπάθειες ασφαλείας στην έκδοση 69, συμπεριλαμβανομένων επτά που χαρακτηρίστηκαν ως "Υψηλή" επικινδυνότητα, η δεύτερη πιο σοβαρή κατάταξη στο σύστημα τεσσάρων επιπέδων της εταιρείας.

Η Google απέσυρε επίσης την ετικέτα "Secure - Ασφαλής" από τη γραμμή διευθύνσεων κατά την προβολή ιστότοπων με κρυπτογράφηση HTTPS, όπως είχε υποσχεθεί να κάνει. Με την επόμενη έκδοση, το Chrome θα επισημάνει όλες τις σελίδες HTTP με "Δεν είναι ασφαλές" όταν οι χρήστες εισάγουν δεδομένα.

Η επόμενη αναβάθμιση του Chrome, έκδοση 70, θα φτάσει στους χρήστες την εβδομάδα 14-20 Οκτωβρίου.