Search
  • Techone Computer Solutions

Ο οικιακός αυτοματισμός μετατρέπει το σπίτι σε «έξυπνο» και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη!

Με την υιοθέτηση νεότερων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ο αυτοματισμός στο σπίτι γίνεται σήμερα πιο παραγωγικός, χωρίς μάλιστα να αποτελεί πολυτέλεια. Διότι στις μέρες μας, είναι αναπόφευκτο πλέον να ζούμε σε ένα σπίτι εξοπλισμένο με «έξυπνες» συσκευές που αλλάζουν θετικά τον τρόπο της ζωής μας. Και πράγματι, το «Έξυπνο Σπίτι» είναι ένα δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιείται για να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στην εκτέλεση των καθημερινών μας εργασιών.


Σήμερα, ο αυτοματισμός στο σπίτι είναι σχεδόν παντού, για να μπορούμε να ελέγχουμε την τηλεόρασή μας, τη θέρμανση, τα φώτα, τους συναγερμούς και τις πόρτες, μέσα από την οθόνη του smartphone. Όλες οι οικιακές συσκευές, όπως αυτές του μαγειρέματος, το ψυγείο, το πλυντήριο ρούχων και διάφορες άλλες, συνοδεύονται από ενσωματωμένες μονάδες Wi-Fi και οι κατασκευαστές τους τις αποκαλούν συσκευές SMART, επειδή είναι σε θέση να διασυνδέονται και να επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας αυξημένες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων, αλγόριθμους πρόβλεψης, μηχανές συμπερασμάτων και δίκτυα βαθιάς μάθησης, βοηθούν την τεχνολογία Smart Home να προσαρμόζει κατάλληλα το περιβάλλον της.

Τι είναι ένα έξυπνο σπίτι;


Ο όρος «έξυπνο σπίτι», ή αλλιώς «Smart Home», χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σπίτι με εγκατεστημένο δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει διαφορετικές συσκευές και τους επιτρέπει να ελέγχονται, να παρακολουθούνται και να είναι προσβάσιμες από απόσταση, καθιστώντας εφικτή την αυτοματοποίηση όλων των καθημερινών εργασιών. Οι έξυπνες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο και πολλές από αυτές διαθέτουν εφαρμογές για τα smartphones, επιτρέποντας έτσι τον απομακρυσμένο έλεγχό τους μέσω οποιουδήποτε δικτύου Wi-Fi. Σήμερα, η σύνδεση ενός ολόκληρου σπιτιού έχει γίνει πιο εύκολη, καθώς η ευρυζωνική σύνδεση είναι ταχύτερη, πιο αξιόπιστη και πιο προσιτή από ποτέ. Χάρη στο βελτιωμένο εύρος σήματος των ασύρματων δρομολογητών, το Wi-Fi μπορεί να προσφέρει κάλυψη σε περισσότερα δωμάτια του σπιτιού, επιτρέποντας τη σύνδεση περισσότερων συσκευών. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές του πρόσθετου εξοπλισμού δικτύωσης καθιστούν φθηνότερη την επέκταση των οικιακών δικτύων σε δωμάτια που είναι δύσκολο να καλύπτονται μόνο με τη χρήση ενός ασύρματου δρομολογητή. Ακόμα και σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες, όπως παλαιότερα κτίρια με παχιά τοιχώματα, το οικιακό δίκτυο μπορεί πλέον να καλύπτει ολόκληρο το σπίτι.

Πώς λειτουργούν τα έξυπνα σπίτια;


Οι συσκευές ενός έξυπνου σπιτιού συνδέονται μεταξύ τους και είναι προσβάσιμες μέσω ενός κεντρικού σημείου, που μπορεί να είναι το smartphone, το tablet, ο φορητός υπολογιστής, ή ακόμη και η Smart TV. Οι κλειδαριές θυρών, οι τηλεοράσεις, οι θερμοστάτες, οι οικιακές οθόνες, οι κάμερες, τα φώτα, αλλά και συσκευές όπως το ψυγείο, μπορούν να ελέγχονται μέσω ενός συστήματος οικιακού αυτοματισμού. Η εγκατάσταση του συστήματος πραγματοποιείται σε κινητή ή άλλη δικτυακή συσκευή και ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί χρονοδιαγράμματα για να εφαρμόζει τις επιθυμητές αλλαγές. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές διαθέτουν δυνατότητες αυτομάθησης, ώστε να μπορούν να μαθαίνουν τα χρονοδιαγράμματα του ιδιοκτήτη του σπιτιού και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Τα έξυπνα σπίτια με δυνατότητα ελέγχου φωτισμού επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να μειώνουν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και να επωφελούνται από ανάλογη εξοικονόμηση κόστους. Ορισμένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη όταν είναι μακριά εάν εντοπιστεί κίνηση στο σπίτι, ενώ άλλα μπορούν να καλούν εταιρίες ασφαλείας σε περιπτώσεις απειλητικών καταστάσεων. Συνδεδεμένες υπηρεσίες όπως ένα έξυπνο κουδούνι, ένα έξυπνο σύστημα ασφαλείας και άλλες έξυπνες συσκευές, αποτελούν μέρος της τεχνολογίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), ενός δικτύου φυσικών αντικειμένων που μπορούν να συλλέγουν και να μοιράζονται ηλεκτρονικές πληροφορίες.


Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να διαθέτουν ασύρματα ή ενσύρματα συστήματα, ή και συνδυασμό τους. Η εγκατάσταση των ασύρματων συστημάτων οικιακού αυτοματισμού είναι ευκολότερη, ενώ μπορούν να ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως έξυπνο φωτισμό, έλεγχο κλιματισμού και ασφάλειας, με σχετικά προσιτό κόστος. Από την άλλη πλευρά, τα ενσύρματα συστήματα θεωρούνται πιο αξιόπιστα και συνήθως είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν, όμως διαθέτουν το μειονέκτημα ότι είναι αρκετά πιο βαριά στην τσέπη του ιδιοκτήτη.


Η ιστορία των έξυπνων σπιτιών


Το έξυπνο σπίτι δεν είναι πρόσφατη δημιουργία, όμως ξεκίνησε αρχικά ως ιδέα και όχι με τη μορφή πραγματικής δομής. Η ιδέα του έξυπνου σπιτιού ξεκίνησε με την εφεύρεση τηλεχειριστηρίων, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Nikola Tesla το 1898.


Στις αρχές του 1900, η βιομηχανική επανάσταση άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή των πρώτων οικιακών συσκευών. Το 1901 παρουσιάστηκε η πρώτη ηλεκτρική σκούπα και το 1907 ένα πιο πρακτικό μοντέλο της, ενώ μέσα σε δυο δεκαετίες ακολούθησαν τα πλυντήρια ρούχων, τα στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, η τοστιέρα, τα ηλεκτρικά σίδερα και τα πλυντήρια πιάτων. Φυσικά, οι συσκευές αυτές δεν ήταν «έξυπνες», όμως η εισαγωγή τους έφερε καθοριστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων του 20ού αιώνα.


Κατά τη δεκαετία του 1930 οι εφευρέτες έστρεψαν την προσοχή τους στις τεχνολογίες οικιακού αυτοματισμού, όμως η ιδέα δεν υλοποιήθηκε μέχρι το 1966, οπότε και αναπτύχθηκε το Echo IV που αποτέλεσε το πρώτο έξυπνο σύστημα αυτοματισμού. Η συσκευή αυτή επέτρεπε στους καταναλωτές να δημιουργούν λίστες αγορών, να ελέγχουν τη θερμοκρασία του σπιτιού και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τις οικιακές συσκευές. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1969, κατασκευάστηκε ο υπολογιστής κουζίνας που μπορούσε να δημιουργεί και να αποθηκεύει συνταγές, όμως η συσκευή αυτή δεν έγινε ποτέ εμπορική επιτυχία λόγω της υψηλής τιμής της.


Η ανάπτυξη του μικροελεγκτή (microcontroller) το 1971 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών για τις ηλεκτρονικές συσκευές, καθιστώντας την τεχνολογία πιο προσιτή. Το 1991 εισήχθη ο όρος της «γεροντεχνολογίας», η οποία συνδύαζε τη γεροντολογία με την τεχνολογία και είχε στόχο να διευκολύνει τη ζωή των ηλικιωμένων. Διάφορες άλλες νέες τεχνολογίες εισήχθησαν στον τομέα αυτό κατά τη δεκαετία του 1990.


Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 χαρακτηρίστηκαν από την ταχεία αύξηση της δημοτικότητας της τεχνολογίας Smart Home. Εμφανίστηκαν τεχνολογίες αυτοματισμών που σταδιακά ενσωματώθηκαν στα σπίτια. Τα έξυπνα σπίτια άρχισαν να γίνονται προσιτές επιλογές, με αποτέλεσμα να αποτελούν βιώσιμες τεχνολογίες για πολλούς καταναλωτές. Η οικιακή δικτύωση, οι οικιακές τεχνολογίες και διάφορα άλλα gadget άρχισαν να εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων και πλέον, ο έξυπνος οικιακός αυτοματισμός δίνει το παρών παντού στην τρέχουσα αγορά.


Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των έξυπνων σπιτιών


Η τεχνολογία Smart Home προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, γεγονός που καθιστά ελκυστική την ανάπτυξή της.


Ευκολία: Η εγκατάσταση ενός συστήματος τεχνολογίας Smart Home παρέχει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών μεγάλη ευκολία. Όλες οι συσκευές μπορούν να αυτοματοποιούνται και να ενσωματώνονται στο έξυπνο σπίτι για να ικανοποιούν τις εκάστοτε ανάγκες, όπως το άνοιγμα του θερμοστάτη πριν την επιστροφή από τη νυχτερινή έξοδο, ή το συγχρονισμό συσκευών πολυμέσων σε διάφορα δωμάτια.


Εξοικονόμηση ενέργειας: Τα έξυπνα σπίτια προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας με δύο τρόπους. Ο έλεγχος του κλιματισμού και του φωτισμού μπορεί να προγραμματίζεται σύμφωνα με την επιθυμητή χρήση και επιπλέον, οι έξυπνες συσκευές μπορούν να αποφεύγουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής, κάτι που ανταποκρίνεται στις συστάσεις της ΔΕΗ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ασφάλεια: Τα έξυπνα σπίτια διαθέτουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας που περιλαμβάνουν κάμερες, αισθητήρες κίνησης και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά για να μπορούν να παρακολουθούνται από απόσταση, είτε από τον ιδιοκτήτη τους, είτε από μια εταιρεία ασφαλείας.


Προσβασιμότητα: Τα έξυπνα σπίτια αποτελούν μια εξαιρετική λύση για άτομα με ειδικές ανάγκες ή ηλικιωμένους, καθώς μπορούν να ενσωματώνουν δυνατότητες προσβασιμότητας, όπως συστήματα φωνητικής εντολής που ενεργοποιούν το κλείδωμα εξωτερικών θυρών, τον έλεγχο του φωτισμού, ή ακόμη και το χειρισμό ενός υπολογιστή.


Αυξημένη αξία σπιτιού: Ένα σπίτι με έξυπνες δυνατότητες μπορεί να αποφέρει υψηλότερη τιμή πώλησης, καθώς οι έχοντες οικονομική ευχέρεια υποψήφιοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα σπίτι με χαρακτηριστικά όπως έξυπνη ασφάλεια, έλεγχο κλιματισμού, συσκευών και ψυχαγωγίας.Θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η τεχνολογία Smart Home διαθέτει και ορισμένα μειονεκτήματα.


Αρχική επένδυση: Σε σύγκριση με ένα απλό σπίτι, η τεχνολογία Smart Home απαιτεί μεγαλύτερο ύψος επένδυσης.


Κίνδυνος από υπέρταση: Οι απότομες αυξομειώσεις της τάσης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία των έξυπνων συσκευών και μπορούν να προκαλέσουν σε αυτές ανεπανόρθωτη ζημιά.


Συμβατότητα: Υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας Smart Home, αρκετά όμως από αυτά αντιμετωπίζουν ζητήματα συμβατότητας. Ανάλογα με την τεχνογνωσία που διαθέτει ο χρήστης, είναι πιθανό να χρειαστεί τη βοήθεια ενός επαγγελματία εγκαταστάτη για τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου οικιακού συστήματος, όπου όλες οι συσκευές θα λειτουργούν απρόσκοπτα.


Ευπάθεια στις διακοπές του Internet: Για να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές του Internet, τα περισσότερα έξυπνα συστήματα και συσκευές διαθέτουν κάποια μορφή αντιγράφων ασφαλείας που τους επιτρέπουν να συνεχίζουν να λειτουργούν. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας μερικών εκ των πιο προηγμένων λειτουργιών των έξυπνων συσκευών, έως ότου αποκατασταθεί η συνδεσιμότητά τους.


Φυσικά, επειδή η τεχνολογία Smart Home ωριμάζει και εξελίσσεται συνεχώς, είναι πιθανό ότι σύντομα οι κατασκευαστές θα είναι σε θέση να μετριάσουν τα μειονεκτήματά της, καθιστώντας την ευκολότερη και ασφαλέστερη στην ανάπτυξη.Μελλοντικές προοπτικές των έξυπνων σπιτιών


Ο αυτοματισμός στο σπίτι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται τις καθημερινές τους εργασίες, ενώ ενσωματώνεται ήδη και σε άλλους τομείς, όπως σχολεία, γραφεία, καταστήματα λιανικής και αεροδρόμια. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται τόσο ισχυρή, ώστε να μπορεί να μαθαίνει και να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Δεδομένου ότι η τεχνολογία Smart Home εξελίσσεται συνεχώς, το έξυπνο σπίτι θα αποτελεί την πιο συνηθισμένη υποδομή στο άμεσο μέλλον. Συνηθισμένες εργασίες που στο παρελθόν ξόδευαν αρκετό χρόνο από τη ζωή των ανθρώπων, θα εκτελούνται πλέον εντελώς αυτοματοποιημένα και ανώδυνα. Πέρα από τον έξυπνο φωτισμό, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ή ακόμα και την ασφάλεια του σπιτιού, που λειτουργούν έχοντας περιορίσει την ανθρώπινη συμμετοχή, οι μελλοντικές δυνατότητες του οικιακού αυτοματισμού είναι ατελείωτες και αναμένεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Smart Home, καθώς τα σπίτια θα μπορούν να γίνουν πιο πράσινα και πιο ασφαλή.


#smarthome #IoT #techone #greece

18 views0 comments